Lianol Colostro – produsul ideal pentru scãderea mortalitãții pre-înțãrcare

   
 
Data: 01.09.2011

Lianol Colostro – produsul ideal pentru scãderea mortalitãții pre-înțãrcare


 


Productivitatea scroafelor a crescut mult de-a lungul anilor. Numãrul de purcei înțãrcați pe scroafã si pe an este un parametru important pentru mãsurarea productivitãții iar selecția geneticã se face şi pe baza acestui factor important. Cu toate acestea, selecția profundã asupra numarului de purcei nãscuți pe fãtare are şi o parte negativã; aglomerarea cu un numãr mare de embrioni în uter poate limita furnizarea de nutrienți cãtre embrion, rezultând un numãr mai mic de purcei fãtați. Acest lucru va avea un impact negativ asupra ratei de supraviețuire pre-înțãrcare.


Pe lângã geneticã, ceilalți factori de mediu, de management şi nutriționali, joacã un rol important în supraviețuirea purceilor proaspãt fãtați (adicã mortãlițatea purceilor în primele 5 zile de viațã). Purceii fãtați recent cu o greutate mai micã la naştere au o rezervã limitatã de energie, care vine din glicogenul înmagazinat la nivelul muşchilor şi in ficat. De aceea, este de o importanțã vitalã stimularea consumului de colostru cât mai devreme dupã fãtare, pentru a-i asigura o aprovizionare rapidã cu energie purcelului. În acest sens, un numãr mare de furaje naturale complementare au fost analizate de-a lungul anilor. Huvepharma a introdus Lianol Colostro®, bazat pe o proteinã fermentata din cartof, extrem de digestibila, care s-a dovedit a îmbunãtãți în mod semnificativ rata de supraviețuire a purceilor proaspãt fãtați. Lianol Colostro® este un furaj lichid bazat pe o proteinã fermentata din cartof, pe suport de glicerol. Produsul este uşor de dozat în gura purceilor abia fãtați. Suportul de glicerol contribuie la vâscozitatea produsului şi în acest fel, risipa este minimizatã. Produsul trebuie administrat de două ori în prima zi de viaţă: 1 ml administrat cat mai curand după fătare, urmat de un tratament repetat (tot 1 ml) la aproximativ 12 ore de la fãtare. În aceastã perioadã, aportul de colostru este, probabil, cel mai important factor care influenţează mortalitatea.


Cercetãrile de la nivel mondial au demonstrat efectele benefice ale Lianol Colostro ® privind supravieţuirea pre-înţărcare.


Indiferent de sistemul de producţie, nivelul mediu al mortalitãții pre-înţărcare în anul 2009 în UK a fost de 12.45% din totalul purceilor fãtați vii (Anuarul BPEX 2010). Chiar şi 10%  din topul efectivelor performante din baza de date din Marea Britanie atinge doar 10,9% (Anuarul BPEX 2010). Aceastã situație a fost des întâlnitã în ultimii ani. Fiecare procent de reducere a mortalităţii pre-înțãrcare este o pierdere foarte mare privind extra potenţialul de porci îngrãşați şi contribuie la o rentabilitate economicã şi la o întoarcere a investițiilor mai bunã. Cele doua cauze principale ale mortalităţii neonatale sunt strivirea purceilor de scroafe şi "non-viabilitatea", adică purcei slabi la naştere. Această a doua cauză este subiectul studiului descris mai jos:


Într-un studiu recent au fost selecționate 84 cuiburi de fãtare.  Purceii fiecarui cuib de fatare au fost repartizați aleatoriu într-un grup de 261 de purcei, ce au primit tratament cu 2 ml Lianol Colostro®, fie într-un grup de control, de 130 de purcei, care nu au fost tratați. Mortalitatea a fost înregistratã zilnic. În acest studiu, media mortalitãții pre-înțãrcare în grupul martor (fara Lianol Colostro®) a fost de 15,38% din totalul purceilor fãtați vii, o medie uşor mai crescutã fațã de cea din UK. Tratarea purceilor cu Lianol Colostro® a dus la o creştere clarã a ratei de supraviețuire. Acest efect a fost mai pronunțat pe parcursul  primelor trei zile dupã fãtare. În aceastã perioadã, mortalitatea în grupul tratat a fost de doar 11,54%, cu 3.11% mai scãzutã decât în grupul martor. Per ansamblu, mortalitatea pre-înțãrcare a scãzut cu aproape 4% (Vezi figura 1) ceea ce ajutã la creşterea bunãstãrii animalelor şi a permormanței economice. Cu o valoare per purcel înţărcat de aproximativ 50 euro, beneficiul fermei care foloseşte  Lianol Colostro ® va fi în jurul valorii de 200 euro pentru 100 purcei înțãrcați. Scãzându-se şi valoarea Lianol Colostro pentru 100 purcei, aproximativ 40 euro, se va ajunge la un beneficiu net pentru fermier de 160 euro la 100 purcei înțãrcați.


Acest lucru demonstreazã în mod clar potențialul unui furaj natural complementar, cum este Lianol Colostro®, de a contribui la creşterea ratei de supraviețuire pre-înțãrcare. Cu o selecție geneticã ce ținteşte la un cuib de fãtare de dimensiuni mai mari, rata supraviețuirii pre-înțãrcare va deveni un parametru economic şi al bunãstãrii şi mai important în viitor.


Figura 1: rata de mortalitate pre-înțãrcare (%): ziua 0 = ziua fãtãrii.


Grafic